Decide for Impact podcast

Superfalen - Frank Deuring | De Ondernemers Boekencast afl 58

July 29, 2022

De notities van deze aflevering vind je hier https://decideforimpact.com/superfalen-boekencast-afl-58

het boek Superfalen, geschreven door Frank Deuring heeft als ondertitel, Creëer radicale openheid over fouten in organisaties.

Het boek, is dun, leest lekker weg en heeft aandacht voor een interessant onderwerp. Frank beschrijft fouten die hij zelf maakte in het verleden als goed voorbeeld, daarnaast verschillende voorbeelden van anderen.

We kunnen als organisatie veel leren van onze fouten, bijzonder dat we het toch lastig vinden om ze te delen.

Je leest het boek in twee avonden uit. Frank gebruikt, als voormalig stand up comedy artiest, veel humor in het boek. De kern van het boek hangt aan twee van zijn favoriete boeken van Amy Edmondson en Carol Dweck, De onbevreesde organisatie en Mindset.

 

Tom verteld in deze aflevering wat de twee punten zijn waarop hij kritisch is in dit boek. Een klassiek voorbeeld waarbij veel Amerikaanse voorbeelden worden gebruikt, boeken en TED talks, terwijl er zoveel voorbeelden in Europa en Nederland zijn die in de kern al beter in elkaar zitten. De problemen en geweldige oplossing voor dat probleem komt in Europa eigenlijk niet voor. Tom noemt bijvoorbeeld de groeimindset, dat is de standaard. Iedereen kan hier naar de universiteit.

Het andere punt waar Tom kritisch is bij dit laatste hoofdstuk. We gaan iemand aanstellen die zich druk maakt over fouten maken, iemand op C-level. Een niveau dat in Rijnlandse bedrijven niet gebruikelijk is. Wanneer je zorgt voor een veilige omgeving, autonomie ondersteunt, verbinding ondersteunt en vertrouwen geeft dan is fouten maken onderdeel van de ontwikkeling. Bouw een veilige omgeving in plaats van aparte plekken waar je trots bent op fouten, iemand die de beste fout heeft gemaakt. Waarom weer een competitie en mensen op een podium zetten? Omdat dit past in de Anglo Amerikaanse wereld. Het past niet in een omgeving die ons als Nederlanders veel beter ligt, de Rijnlandse organisatie. 

 

Opvallende lessen uit het boek voor mij:

  • Fouten maken mag.
  • Door openlijk over je fouten te praten leer je.
  • Door te praten over de dingen waarvoor je je schaamt, verdwijnt langzaam maar zeker de schaamte.
  • Door een psychologische veilige omgeving te creëren in je bedrijf bouw je het fundament voor fouten maken en leren.
  • ‘nog niet’ past goed in mijn taalgebruik. Op genoeg fronten ben ik me aan het ontwikkelen en ben ik nog niet waar ik wil zijn. Het kan zijn dat ik voor sommige aspecten zelf mijn hele leven nodig heb, en dat is geen probleem. Een groeimindset tot het einde.

Beluister hier ons gesprek over het boek Superfalen van Frank During. Een boek dat het startpunt kan zijn voor de verdieping in een bedrijf waar iedereen zich veilig voelt om te leren. Het boek en deze aflevering heeft voldoende voorbeelden voor verdieping.

 

We kregen het boek opgestuurd via Sabine Zurel. Dank je wel.

Podbean App

Play this podcast on Podbean App