Decide for Impact podcast

De winstparadox - Jan Eeckhout | De Ondernemers Boekencast afl 57

July 15, 2022

De volledige notities bij deze aflevering vind je hier https://decideforimpact.com/de-winstparadox-boekencast-afl-57

 

In deze aflevering hebben we het over het boek De Winstparadox . Een zeer interessant boek met goede inzichten en analyses wat de gevolgen van de opkomst van supersterbedrijven met zich mee heeft gebracht. De welvaart mag dan (voor enkele) wel gestegen zijn, maar het welzijn daalt. Het streven van de ondernemer om een bedrijf altijd te laten groeien en de winst te vergroten, vraagt ergens om een rem. Jan deelt in het laatste hoofdstuk zijn visie over deze rem voor een gezonde balans en een betere verdeling in de markt.

Opvallende lessen uit het boek voor mij:

 • Marktmacht van de superbedrijven zorgt ervoor dat de extra winst die ze verdienen met die macht bij de aandeelhouders uitkomt.
 • De bedrijven met marktmacht werken continu aan het verbreden van de slotgracht waardoor er minder toetreders komen.
 • Minder toetreders betekent minder concurrenten waardoor de prijs omhoog kan.
 • Bij hogere prijzen van de producten kunnen minder mensen ze veroorloven, wordt er minder geproduceerd en hebben minder mensen werk.
 • De marktmacht van deze superbedrijven zorgt er ook voor dat de lonen laag blijven, wat verder bijdraagt in de vergroting van sociale ongelijkheid, want de winst gaat naar de aandeelhouders en hoger opgeleide managers die wel rijker worden.
 • De superbedrijven zijn door de hoge volumes ook in staat bij de leveranciers lagere prijzen af te dwingen.
 • Superbedrijven en organisaties zorgen ook voor een ‘sterreneconomie’ – de sterren in de topposities verdienen steeds meer.
 • Mensen werken steeds langer bij dezelfde werkgever en stromen lastig door, dit komt omdat de superbedrijven de concurrentie hebben verwijderd.
 • Op het laatste deel in het boek hebben we een aantal kritische opmerkingen.
 • De superbedrijven zijn in staat om omzetten en winsten over de wereld te verdelen waardoor ze veel minder belastingen betalen terwijl ze wel gebruik maken van de voorzieningen.
 • Meer transparantie in de boekhouding voor alle bedrijven zorgt voor meer dynamische markt en meer inzicht voor iedereen.

De ondertitel van het boek van Jan Eeckhout is, Waarom de macht van supersterbedrijven onze economie ondermijnt.

Een zeer interessant boek waarin Jan de gevolgen laat zien door de groei van de zogenaamde supersterbedrijven op het loon van medewerkers, concurrentie, prijzen van het product en meer. Al hebben we enkele kritische opmerkingen over het laatste deel van dit boek.

Jan heeft Amerikaanse en Europese ervaringen al worden er op een enkele uitzondering na (AB InBev) vooral gekeken naar voorbeelden uit de VS. Terwijl in de boeken van Hermann Simon, zijn voldoende voorbeelden van supersterbedrijven in Europa te vinden. Jan sluit het boek af met wat volgens hem de oplossing is voor deze situatie, die veel impact heeft in de markt.

Het boek bestaat uit drie delen:

 1. De oorsprong van marktmacht
 2. De schadelijke gevolgen van marktmacht
 3. De toekomst van werk en het zoeken naar oplossingen

Luister naar deze boekbespreking

Podbean App

Play this podcast on Podbean App