Decide for Impact podcast

Bedrijf Bamischijf - Cedric Muchall en Lennard Toma | De Ondernemers Boekencast afl 65

November 11, 2022

De notities bij deze aflevering vind je hier https://decideforimpact.com/bedrijf-bamischijf-boekencast-afl-65/

In deze aflevering hebben we het over het boek Bedrijf Bamischijf. Een leuk boek dat lekker wegleest, vooral het eerste deel. Het tweede deel leest meer als een gemiddeld management boek, met het zes V’s raamwerk, inclusief een ezelsbrug om het te onthouden. We zijn dan ook positiever en enthousiaster over het eerste dan het tweede deel van het boek. Het tweede deel voelt wat ingewikkelder, iets wat ze in het eerste deel afraden. Met korte hoofdstukken van drie tot vijf pagina’s lees je als vanzelf nog een hoofdstuk.

De ondertitel van het boek van Cedric Muchall en Lennard Toma is, van onzinnig ‘bedrijfje spelen’ naar zinnig organiseren.

Deze ondertitel geeft ook de tweedeling in het boek weer. Het eerste deel vooral over onzinnige dingen in bedrijven en organisaties die Cedric en Lennard hebben gezien en meegemaakt.

Op advies van Tom had ik eerder een gesprek met Lennard voor de podcast. Dit boek is een verlenging van dat gesprek en in dezelfde taal. Recht voor zijn raap. Man en paard wordt genoemd. Geen opsmuk of moeilijke woorden. Het is daardoor een leuk boek geworden dat je snel en makkelijk leest. Plus, je krijgt een paar interessante inzichten voor in je eigen bedrijf.

Opvallende lessen uit het boek voor mij:

  • Vergaderen is zinvol wanneer je het goed doet.
  • Als je jezelf kunt zijn in het bedrijf en richting klanten is dat stress verlagend en productief.
  • Probeer zo min mogelijk regels te hebben, het beste maar één regel en praat er met elkaar over in plaats van ze op te schrijven en op te hangen.
  • Als je in moeilijke tijden moet ingrijpen in je bedrijf, begin altijd bij jezelf.
  • Zie groei als middel nooit als doel.
  • Krimp op macro-economisch niveau, op bedrijfsniveau die een purpose hebben juist wel moeten groeien.
  • Voor diversiteit mag je mensen best voordeel geven. Je moet extra tijd stoppen in het werven van andere mensen.
  • op het moment dat je waarden opschrijft en ophangt, dan wordt er niet meer over gesproken. Terwijl er vooral over praten zorgt voor meer beleving.

Beluister hier ons gesprek over het boek Bedrijf Bamischijf, net als het boek is onze bespreking opgedeeld in twee delen. In het eerste deel gaan we uitgebreid in op het onzinnig bedrijfje spelen. Het tweede deel gaan we snel doorheen en lijkt het meer op een standaard management boek.

Podbean App

Play this podcast on Podbean App