Episodes
Friday Dec 09, 2022
Friday Dec 09, 2022
De volledige notities van deze aflevering vind je hier https://decideforimpact.com/the-best-of-times-the-worst-of-times-boekencast-afl-67/
In deze aflevering hebben we het over het boek The best of times, the worst of times. Een super interessant boek die veel populair onderzoek laat zien waar het misgaat en wat de kansen zijn. Je krijgt met het boek argumenten waarom we moeten veranderen en wat we kunnen doen. Het is een eerste stap om op deze vijf onderwerpen de verandering in gang te zetten als consument, burger, ondernemer en overheid.
De ondertitel van het boek van Paul Behrens is Futures from the frontiers of climate change. Ofwel, toekomsten van de grenzen van de klimaatverandering.
Om de verandering in jezelf mogelijk te maken heb je volgens mij het pessimistische nieuws en het hoopvolle nieuws nodig. Het slechte nieuws om te laten zien dat we moeten veranderen. Het hoopvolle nieuws om te laten zien dat er handelingsperspectief is. Wanneer je vooral pessimistisch nieuws leest, bevries je en krijg je het gevoel dat er niets meer aan te doen is en ga je op de oude voet door. Wanneer je alleen het hoopvolle nieuws leest, denk je dat het allemaal goed komt en ga je op de oude voet door. De combinatie van de twee zet aan tot actie. Je ziet dat het nodig is en dat het kan.
Dat heeft Paul met dit boek goed gedaan, rond de belangrijkste onderwerpen van de klimaatverandering heeft hij telkens een pessimistisch verhaal en een verhaal van hoop geschreven. De pessimistische kant, als we niets veranderen wat gebeurt er dan. De hoop kant, de goede signalen die er zijn vertaald naar een betere toekomst.
Opvallende lessen uit het boek voor mij:
- Frustrerende aan dit onderwerp is dat we de kennis en kunde hebben om dit probleem op te lossen, maar dat de wil ontbreekt.
- Het grootste probleem is de gedragsverandering en het probleem onder ogen te zien.
- We moeten het in het Westen niet over de groei van de bevolking in Afrika hebben, maar over ons eigen consumptie gedrag.
- De afname van de bevolkingsgroei heeft een relatie met de educatie van de vrouw.
- We hebben in het Westen een ecologisch probleem veroorzaakt, dat we niet lokaal (Zuidelijk halfrond) willen oplossen, en we willen de mensen die migreren vanwege de gevolgen van wat wij veroorzaken ook niet opvangen.
- Het boek mist soms concrete stappen die weinig effect hebben op mensen waarmee je draagvlak krijgt, zoals een verbod op SUV’s produceren, verboden te vliegen tot een afstand van 600km.
- Eerst denken over privéjets aanpakken en cruiseschepen aanleggen in Rotterdam, voordat we de bouwvakker het biefstuk weg moeten nemen (voeding naar plantaardig).
- Op scholen plantaardige maaltijden aanbieden, werkt op de lange termijn.
- Een angstige race tussen sociale en natuurlijke omslagpunten.
- Wat is het sociale omslagpunt dat we drastisch veranderen in het Westen?
- Je hebt maar 3.5 procent van de bevolking nodig om een transitie voor elkaar te krijgen.
Beluister ons gesprek over het boek The best of times, the worst of times van Paul Behrens. Een grondig boek, maar we hebben ook enkele kritische opmerkingen over de oplossingen die worden aangedragen door Paul.
Comments (0)
To leave or reply to comments, please download free Podbean or
No Comments
To leave or reply to comments,
please download free Podbean App.