Episodes
Monday Oct 25, 2021
Monday Oct 25, 2021
De volledige notities van deze aflevering vind je hier https://ernohannink.nl/mans-search-for-meaning-boekencast-afl-38/
Man’s search for meaning van Viktor E. Frankl is een boek dat iedere ondernemer gelezen zou moeten hebben. Het is geen management of strategie boek, maar een boek over het ontdekken van de zin van het leven. Hoe kun je bedrijf bouwen als je niet weet wat de zin van je eigen leven is?
“Trotzdem Ja zum leben sagen…” – Ein Psycholog erlebt das Konzentrationslager is de oorspronkelijke titel van het boek.
De titel van de Duitstalige versie komt uit het Buchenwald lied en heeft een diepere lading dan de Engelse titel.
Tom las de Duitse versie en ik las de Engelstalige versie. De Engelstalige versie bestaat uit 2 onderdelen:
- Herinneringen aan de holocaust van Frankl
- Uitleg hoe logotherapie werkt
Viktor Emil Frankl was een Oostenrijks neuroloog en psychiater, maar werd bekend als overlever van de holocaust. Frankl was de grondlegger van de logotherapie, een vorm van existentiële analyse, ook wel de Derde Weense School der psychotherapie genoemd.
Frankl is in 1997 overleden en heeft zijn hele leven in Oostenrijk gewoond. De bedenker van logotherapie; logos, λόγος, is Grieks voor ‘woord, reden, principe’; therapie, Θεραπεύω, betekent ‘ik genees’.
Het boek een Man’s search for meaning staat in de Library of congress in de top 10 belangrijkste boeken in de VS.
Het boek werd eerst niet goed verkocht in Europa, nadat de Engelstalige versie in de VS veel aandacht kreeg en er miljoenen van verkocht werden, kreeg het boek in Europa ook meer aandacht. In 1946 werd het origineel uitgegeven en in 1959 de Engelse versie in de VS. Volgens de resultaten uit een enquête is dit een van de tien meest invloedrijke boeken in de VS.
Dit boek geschreven door een neuroloog die zijn zin van het leven ontdekt aan het begin van de tweede wereldoorlog en dat niet meer loslaat tot aan zijn dood. Het eerste deel gaat vooral over hoe hij de kampen overleefd. De omstandigheden waarin ze leefden, de keuzes die ze iedere dag weer maken die soms verkeerd uitpakken.
Overleven van een holocaust
Een opvallende keuze is aan het begin van het boek waarom hij niet naar de VS gaat terwijl hij alle papieren heeft om Oostenrijk en de nazi’s te ontvluchten. Hij vertelt over het moment, wat hij zag als een teken, waarop hij besluit om bij zijn ouders te blijven en ze niet achter te laten en te vluchten voor de nazi’s naar de VS.
Alle elementen in het eerste deel van het boek nemen je mee naar die verschrikkelijke tijd. De keuzes die mensen maken. De goede mensen die het niet overleven. Wat mensen doen om te overleven. De omstandigheden in het kamp en vooral in de barakken. Door het lezen van dit deel in het boek kom ik weer dichter bij mezelf en ben me meer bewust van hoeveel geluk ik heb. De belangrijkste reden waarom ik ben waar ik nu ben heeft grotendeels te maken met geluk.
Logotherapie
In het tweede deel van mijn boek (ontbreekt in de Duitse versie) gaat het over de logotherapie. Frankl legt uit wat logotherapie is en toont met verschillende voorbeelden uit te praktijk aan wat het kan opleveren.
Logotherapie, in tegenstelling tot de psychotherapie, gaat uit van de reden van het bestaan. Door vragen te stellen aan de patiënt gaat zij op zoek naar de reden van haar bestaan. Hierin help je de patiënt alleen door vragen te stellen en geen richting of beperkingen mee te geven.
Door de zin van het bestaan krijgt de mens weer zin in het leven. Alcohol- of drugsverslaafden geven vaak op dat ze niet weten wat de zin van hun leven is en dat ze daarom in die verslaving zijn terecht gekomen. Het leven had geen zin zonder. Door zelf actief op zoek te gaan naar de zin van het leven heb je iets om voor te leven.
Zo had Frankl als missie dat logotherapie met de wereld gedeeld moest worden. Zijn manuscript van het onderzoek dat hij had gedaan voor de oorlog moest verschijnen. Dat manuscript dat hij mee had genomen op weg naar het kamp en bij aankomst direct werd afgenomen. Vanaf dat moment heeft hij er alles aan gedaan om er voor te zorgen dat het manuscript in zijn hoofd verder zou leven en uiteindelijk met de wereld gedeeld zou worden.
Comments (0)
To leave or reply to comments, please download free Podbean or
No Comments
To leave or reply to comments,
please download free Podbean App.